Tematurnering – Kan
Førstkommende torsdag er det igjen duket for tematurnering. Denne gangen er det en variant i Siciliansk som skal granskes. Etter 1. e4 e5 2. Sf3 e6 3. d4 exd4 4. Sxd4 innledes Kanvarianten med 4… a6 oppkalt etter Ilya Kan. I vesten går varianten også under navnet Paulsenvarianten etter Wilfried Paulsen Her spilte Carlsen 5. c4 mot Anand under den nylige avsluttede VM-matchen, mens det mest populære for tiden er 5. Ld3. Vi starter turneringen etter det mer klassiske 5. Sc3 Dc7. Dette er det mest spilte og i min database er det drøye 22 000 partier i denne stillingen. Varianten er spilt regelmessig av superstormestere med både sort og hvit.
Poenget med hvits siste trekk er å forberede Sf6. Sort ønsker å spille dette uten å bli møtt med e5 fra hvit. Ingen varianter denne gang (i hvert fall foreløpig), men her er noen kjennetegn:
- I utgangspunktet har sort ingen svakheter som for eksempel den etterhengende bonden i Najdorf eller den innestengte lysfeltede løperen i fransk.
- Hvit har terrengfordel og sort spiller ofte lukket med brikkene lenge på de tre bakerste radene
- Som regel rokeres det på samme fløy og det blir sjelden så skarpe varianter i Kan som det ofte blir i andre åpne sicilianere
- Det er lite offisersbytter og det skjer ofte ikke før etter trekk 20 eller mer. Dette betyr at det ofte blir kompekse, strategiske stillinger..
- Hvit har utviklingsforsprang og sort ønsker derfor å holde stillingen lukket til han har utviklet alle brikkene.
- Det er relativt lite teori og variantene går ofte over i hverandre og trekkrekkefølgen er ikke alltid kritisk.
Lykke til!
the attachments to this post: